Hoe schaars zijn ervaren IT deskundigen nu echt?
09 september 2019 
1 min. leestijd

Hoe schaars zijn ervaren IT deskundigen nu echt?

IT deskundigen staan steevast bovenaan in de top tien van meest moeilijk te vervullen functies. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar voor heel Europa. We worden in de media overstelpt met berichten over hoe omvangrijk de schaarste is en we worden bang gemaakt met de voorspelling dat het tekort in de toekomst nog verder toe zal nemen. Maar hoe groot is het probleem nu echt?

Als klanten voor hun IT werkzaamheden extra personeel nodig hebben, dan kunnen zij kiezen voor werving voor een vast dienstverband of voor inhuur van een tijdelijke externe medewerker.

Inhuren is meestal sneller

Werving is inderdaad al een hele tijd erg moeilijk, arbeidsintensief, duur en tijdrovend. Daarom maken weer steeds meer bedrijven gebruik van hun zogenaamde flexibele schil. Inhuren is meestal sneller en inderdaad, het is flexibeler. De klant kan zich bezig houden met de eigen core business. Steeds meer bedrijven kloppen dus aan bij detacheringsbureaus, maar zij hebben natuurlijk ook te maken met schaarste.

Verschillende behoeftes

Toch is die arbeidsmarkt voor detacheringsbureaus niet helemaal te vergelijken met die bij haar klanten. Bij een detacheringsbureau en haar klant kunnen heel goed IT deskundigen werken met exact dezelfde expertise, maar de behoefte van die medewerkers is verschillend. Medewerkers bij een detacheringsbureaus kiezen er expliciet voor om periodiek van opdrachtomgeving te veranderen. Medewerkers die voor een klant (gebruikersorganisatie) werken, kiezen er juist voor om lang in dezelfde omgeving te werken. Die keuze is simpelweg heel persoonlijk.

Klanten kunnen ook zelf iets doen

Detacheringsbureaus hebben als core business het resourcen van de flexibele schil van hun klanten. Zeker als de klant op zoek is naar flink ervaren IT deskundigen, dan kan een detacheringsbureau ook niet altijd tijdig helpen. Er is voor klanten echter wel een manier waarop ze zelf de schaarste kunnen verminderen. Die manier is eenvoudig uitgelegd, maar in de praktijk blijkt die maar al te moeilijk te realiseren.

Ga op tijd op zoek!

Als er behoefte is aan inhuur van een bepaalde schaarse expertise, dan is de schaarste een heel stuk minder als de start van die persoon over ongeveer twee maanden mogelijk is. Het detacheringsbureau heeft dan twee maanden de tijd om iemand specifiek voor die rol aan te nemen of om een van de huidige medewerkers op een ander project beschikbaar te maken. Het loont daarmee om tijdig op zoek te gaan naar nieuwe medewerkers.

Vooralsnog zijn vrijwel alle aanvragen voor extern personeel echter bedoeld voor een start per direct of per heel snel. Een gemiste kans dus!