Kwart zzp-ers wil liever in loondienst
10 juli 2019 
1 min. leestijd

Kwart zzp-ers wil liever in loondienst

In april 2019 verscheen het bericht van de Kamer van Koophandel dat 25% van de zzp-ers eigenlijk een vast dienstverband zou willen hebben. Dat is een goed bericht voor werkgevers, zou je denken. Werkgevers staan immers te springen om extra medewerkers in vaste dienst. Een korte beschouwing uit de praktijk.

Onderzoek KvK

Nederland telt volgens de Kamer van Koophandel (KvK) 1,2 miljoen zzp-ers, wat betekent dat 300.000 zzp-ers liever een vaste baan zouden hebben. Het gaat hierbij vooral om de ondernemingen die nog niet zo lang geleden zijn gestart. Veel van de ondernemers en zelfstandigen die toch liever een vaste baan ambiëren, zagen hun omzet de afgelopen jaren dalen. De grootste uitdagingen waar de jonge ondernemers voor staan, zijn volgens het onderzoek het verkrijgen van voldoende klanten, en genoeg financiële buffers. Ook het bepalen van een goed uurtarief blijkt een probleem.

Drempel om weer terug te gaan

Werkgevers staan te springen om medewerkers in vaste dienst, dus een oplossing lijkt simpel. De praktijk laat toch iets anders zien. Deze zzp-ers hebben dan wel deze ambitie, maar dat wil nog niet zeggen dat ze daar ook meteen naar handelen. De stap naar zelfstandigheid hebben zij immers weloverwogen genomen. Het streven naar meer vrijheid, meer zeggenschap over de eigen opdrachten, minder bemoeienis van managers en betere verdiensten wordt niet zomaar opzij gezet. Het ondernemerschap brengt risico’s met zich mee, dat wisten ze al toen ze begonnen. Als je weer in loondienst gaat, geef je dat allemaal weer op. Dat blijkt een behoorlijke drempel.

Tal van mogelijkheden

Toch zijn er tal van mogelijkheden voor ZZP-er die meer zekerheid willen:

  1. Je kunt je aansluiten bij een club met andere zelfstandigen, bijvoorbeeld een maatschap, waar je overheadkosten zoals verkoopcapaciteit kunt delen en waar een mogelijkheid is om een voorschot te krijgen als je krap bij kas zit.
  2. Je kunt je laten verlonen door een tussenpartij die opdrachten voor jou verzorgt. Je staat dan wel op de loonlijst en bent dus niet meer zelfstandig. Jouw brutoloon is dan de omzet vermenigvuldigd met een uurtarief. Natuurlijk betaal je hier kosten en als je geen opdracht hebt, heb je ook geen inkomen.
  3. Een MidLance® constructie is een vast dienstverband met een relatief laag vast basissalaris, aangevuld met een hoge bonus per gewerkt uur. Verder heb je arbeidsvoorwaarden die je kent uit een regulier dienstverband, zoals een vervoersvergoeding en een goed pensioen. Je hebt hier meer vrijheid en betere verdiensten dan bij een regulier vast dienstverband.
  4. Tenslotte heb je natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om een leuk regulier dienstverband te zoeken. De markt voor werkzoekenden is echt beter dan een aantal jaren geleden, toen de jonge ZZP-er de stap naar zelfstandigheid waagde. Werkgevers zijn nu wat meer dan toen bereid te luisteren naar jouw specifieke wensen.

Wil je meer weten over verloning of MidLance®, neem dan vooral contact met ons op. Wij staan jou graag te woord.