Zes succesfactoren nieuwe carrièrestap senior IT professionals
21 augustus 2019 
1 min. leestijd

Zes succesfactoren nieuwe carrièrestap senior IT professionals

Een groot deel van het land is op vakantie. Veel mensen gebruiken de vakantieperiode om hun huidige situatie te evalueren en overwegen na de vakantie opvallend vaak een nieuwe stap in hun carrière. Wij hebben op basis van onze ervaring in de praktijk zes succesfactoren op een rij gezet die bepalen of senior IT professionals en werkgever daadwerkelijk tot elkaar komen.

1. Ambassadeurs

De meeste en beste sollicitanten komen via het netwerk van huidige en ex-medewerkers. Net als bij verkoop geldt dat ambassadeurs van het bedrijf bij de werving het meest effectief zijn.

2. Commitment

Sollicitanten blijken voor bedrijven te kiezen waar het management werkelijke, intrinsieke commitment heeft met de medewerker. Kandidaten kiezen niet voor grote bedrijven, maar voor bedrijven met grote commitment naar hun personeel. Het management moet echt waarde hechten aan de belangen en doelen van de werknemer. Het is nog mooier als die belangen en doelen gelijk zijn aan die van de organisatie.

3. Echte match

Het cv van de kandidaat laat meestal voldoende de expertise zien, waar het bedrijf naar op zoek is. De belangrijkste check daarna is of een organisatie biedt wat een kandidaat zoekt, want elk bedrijf heeft zijn eigen cultuur, relatienetwerk, beloningsmodel en faciliteiten. Als er dan ook een persoonlijke klik is en er is een goed gevoel over het hiervoor genoemde commitment, dan is er sprake van een echte match.

4. Bedrijfs- of ondernemingsmodel

Een kandidaat moet vooraf goed nadenken welk bedrijfs- of ondernemingsmodel past. Wij onderscheiden, in oplopende volgorde van zelfstandigheid en ondernemersrisico; een regulier vast dienstverband, MidLance®, aansluiten bij een maatschap of volledige zelfstandigheid. Dit is een keuze die een werkgever niet voor de kandidaat kan maken.

5. Levensfase

Het moment waarop gesolliciteerd wordt, hangt sterk samen met fase van het leven van de kandidaat. De meeste sollicitanten zijn op zoek naar ander werk (en meestal ook hogere verdiensten) rondom een verhuizing, trouwerij of scheiding, komst van kinderen of juist als kinderen het huis gaan verlaten.

6. Senioriteit

Een ander moment waarop kandidaten zich bezinnen op ander werk of een andere werkomgeving is als zij, vaak pas na een flinke optelsom van signalen, beseffen dat ze senior zijn geworden. Ze hebben veel minder behoefte aan managers en verplichtingen, terwijl de behoefte aan vrijheid en hogere verdiensten sterker wordt.

Voor zowel werkgevers als werknemers staan wij altijd open om verder te praten over onze ervaring met dit onderwerp. Ben je een SAP, Oracle of Java expert? Ben je bezig met een keuze voor een alternatief ondernemingsmodel? Neem voor objectief advies contact op met Raoul Zeilstra.