Kan een COVID-19 test meer bewegingsruimte gaan geven in de business?
07 mei 2020 
3 min. leestijd

Kan een COVID-19 test meer bewegingsruimte gaan geven in de business?

Onlangs kregen we de mogelijkheid om een COVID-19 bloedtest te doen. Het is een onderwerp dat veel discussie oproept, zo hebben we al gemerkt. Ook bij het management en de commercie bij RedBlue. Wij hebben uiteindelijk besloten om ons te laten testen door een geaccrediteerde organisatie en hebben onlangs de daad bij het woord gevoegd. In deze blog zetten wij een aantal argumenten voor en tegen testen voor je op een rij zodat je zelf een weloverwogen keuze kunt maken.

Tegenwerpingen

Je hoeft het woordje test amper uit te spreken of de tegenwerpingen vliegen je al om de oren. De eerste reactie is steevast: Bij een positieve test is het momenteel nog niet zeker of je immuun bent. Bovendien weet men nog niet 100% zeker of je daarna nog anderen kunt besmetten. Daarmee is het dus zinloos om je te laten testen. Desondanks is de overheid druk bezig om juist dat op grote schaal te doen. Is het misschien toch ergens goed voor?

Een tweede argument dat vaak naar voren wordt gebracht, is dat je daarmee tests gebruikt die bijvoorbeeld mensen in de zorg veel harder nodig hebben. Men gaat er daarmee per definitie van uit dat testen schaars zijn, wellicht vanwege het tekort aan mondkapjes. Zijn de tests eigenlijk wel schaars?

Verschil sneltest met wattenstaafje en de bloedtest

Over wat voor test hebben we het nu precies? Met de sneltest wordt er met een wattenstaafje keel- en/of neusslijm afgenomen, waarna dit in een microbiologisch laboratorium wordt geanalyseerd. De uitslag geeft met 100% zekerheid aan of je NU besmet bent. Deze testen worden in de medische wereld gebruikt en er zijn nog geen goedgekeurde sneltests op de markt.

Met een bloedtest wordt getest op antistoffen in het bloed, dit heet een serologische test. Daarmee wordt getest of je het virus hebt GEHAD. Sommige van deze tests zijn al CE-gecertificeerd en aangemeld bij het RIVM. De uitslag kan anoniem met het RIVM worden gedeeld, zodat ze deze kunnen meetellen in hun onderzoek. Als je positief getest wordt op antistoffen, dan neemt men vooralsnog aan dat je voor een langere periode immuun bent en geen mensen kunt aansteken. Men geeft geen 100% zekerheid. Wij hebben bij RedBlue deze bloedtest laten doen.

Is een bloedtest zinloos omdat er geen 100% zekerheid is?

Wat ons betreft niet. Na elk wetenschappelijk onderzoek wordt de uitkomst direct weer in twijfel getrokken door andere wetenschappers. Dat is goed, dat moet zeker zo blijven, want daar wordt alles beter van. Het is goed dat er specialisten zijn die een overzicht hebben van deze onderzoeken en ons kunnen adviseren. Zij kunnen echter alleen aangeven wat het meest aannemelijk is. De specialisten kunnen net als de wetenschap nooit 100% zekerheid geven. De politiek moet dus ook met een bepaalde onzekerheid 100% beslissingen nemen. Dat kunnen we erg vinden, maar het kan niet anders. Niets doen is geen optie. Wij als ondernemer beslissen dagelijks op basis van onvolledige informatie en dat is helemaal niet zo erg.

Zijn Corona-19 testen schaars?

Nee, de bloedtesten zijn niet schaars. Momenteel worden door de overheid minder tests afgenomen dan de beschikbare capaciteit. De overheid bezint zich namelijk nog op verdere uitbreiding van doelgroepen die zij willen gaan testen. De overheid regelt nu nog wie de test krijgt en wie niet, maar het is alleen maar goed als zo veel mogelijk mensen zich op eigen initiatief laten testen via een geaccrediteerd laboratorium. Zo krijgt men beter zicht op het landelijk beeld.

Waarom zou je nu al willen testen?

Stel dat je tot op heden geen of amper ziekteverschijnselen hebt gehad? Waarom zou je dan toch willen testen? Dat kunnen diverse reden zijn. Je wil bijdragen aan een beter landelijk inzicht of je wil zelf meer inzicht, je bent dus gewoon nieuwsgierig. Misschien hoop je dat je positief getest wordt, waardoor je wellicht straks meer bewegingsruimte krijgt. Bij ons ging het om een optelsom van deze redenen.

Wil je nu al bijdragen aan een beter landelijk inzicht? Je loopt voorop en misschien is het nu nog duurder dan straks, maar wij zijn er in ieder geval van overtuigd dat we alvast onze bijdrage leveren aan een beter landelijk inzicht. De meningen over alles wat met Corona te maken heeft, zullen vast verdeeld blijven, maar het inzicht dat de tests geven, kan ons uiteindelijk allemaal helpen bij het plan voor de volgende fase.

Wil jij ook nu al een Coronatest doen? RedBlue heeft zich middels een bloedprik laten testen door Simple Check. Zij verzorgen periodiek dagen waarop je als individu een COVID-test kan laten afnemen of zij kunnen met hun rijdende praktijken op bezoek komen bij bedrijven. Meer informatie: www.simplecheck.nl